Kroacia lanson fushatën ‘A je mirë?’

14 Shtator, 2020 Rajonale dhe Ndërkombtare

Më shumë se 30 të rinj nga e gjithë Kroacia morën pjesë në një ngjarje pesë-ditore e cila shënoi fillimin e kombëtar A jeni mirë? fushatës.

Qëllimi i fushatës është heqja e stigmës së shëndetit mendor dhe inkurajimi i të rinjve që të marrin përsipër shëndetin e tyre mendor dhe të kërkojnë ndihmë kur përjetojnë çështje të shëndetit mendor. “Ne gjithashtu kemi dashur t’u ofrojmë të rinjve një mundësi për të marrë pjesë në aktivitete argëtuese të verës, të cilat do t’i ndihmojnë ata të heqin mendjen nga ngjarjet e vështira aktuale dhe të kalojnë një kohë cilësore me bashkëmoshatarët e tyre pas bllokimit.” – tha Tamara Tokić, koordinatore e projektit Status M -YMI.

Për këtë qëllim, Status M në partneritet me Outward Bound Kroacinë për të organizuar një program pesë-ditor në natyrë në rajonin e Likës i cili u dha pjesëmarrësve një mundësi emocionuese dhe sfiduese për të mësuarin në përvojë të hapur dhe detoksin dixhital. Gjatë ditës, të rinjtë morën pjesë në aktivitete të ndryshme, nga hiking, ngjitje shkëmbinjsh deri në largësi dhe eksplorim shpellash, së bashku me qëndrimet gjatë natës në natyrë.

Në përgjithësi, programi ishte drejtuar drejt zhvillimit të aftësive të komunikimit, punës në ekip, udhëheqjes dhe ndjeshmërisë. Sidoqoftë, aktivitetet përfshinin gjithashtu punëtori dhe qarqe bisedash të cilat u përqëndruan në temën e shëndetit mendor. Pjesëmarrësit patën mundësinë të eksplorojnë dhe diskutojnë sfidat me të cilat përballen kur flasin për shëndetin mendor, implikimet e gjinisë në shëndetin mendor dhe për të shkëmbyer përvojat e tyre gjatë kohërave të vështira të izolimit dhe pasigurisë së pandemisë në vazhdim. “E kuptova se sa e rëndësishme është të jesh në gjendje të flasësh me dikë për atë që të shqetëson. Përndryshe, ju thjesht mbushni gjithçka lart dhe pastaj, pas një kohe, gjërat mund të shpërthejnë. Kjo është shumë e vështirë për djemtë, sepse të gjithë presin që ju të jeni të ashpër gjatë gjithë kohës. ” – tha një nga pjesëmarrësit. Kjo pasqyron përvojat e shumë të rinjve që morën pjesë në program, të cilët thanë se ai hapi sytë e tyre për rëndësinë e ruajtjes së shëndetit mendor.

Statusi M ka si përparësi shëndetin mendor të të rinjve dhe ky program është vetëm prezantimi i fushatës A je mirë? me aktivitete të gjera që synojnë të rinjtë fillon këtë vjeshtë.

Aktiviteti u implementua nga Statur M në kuadër të Iniciativës së Burrave të Rinj II – Burrat dhe djemtë si partnerë në promovimin e barazisë gjinore dhe parandalimin e dhunë dhe ekstremizmit tek të rinjtë në Ballkan”, mbështetur nga CAREInternational Ballkan, Agjecioni Austriak për Zhvillim dhe Fondacioni Oak.  

#YMI #CareInternational #CARE #ProgramY #ProgramE #SvicarskauBiH #AustrianDevelopmentAgency #OakFoundation

Supported by

© Young Men Initiative - All rights reserved - 2023