Dita Botërore e Duhanit në Mostar

1 Korrik, 2020 Lajmet, Lajmet e YMI-të

Anëtarët e KBB Mostar kanë bërë një traditë të zhvillojnë një lloj aksioni në rrugë më 31 maj – Dita Botërore e Duhanit. Këtë vit, për shkak të shpërthimit të COVID-19 dhe masave të vendosura, të rinjtë dolën me disa ide krijuese për të rritur ndërgjegjësimin gjatë karantinës.

Anëtarët e KBB krijuan poster arsimor për të rritur ndërgjegjësimin dhe motivuar të rinjtë që të kujdesen më shumë për shëndetin dhe mirëqenien e tyre. Mesazhet kryesore që ishin të dukshme gjatë fushatës në internet janë:

Pirja e duhanit vret 8 milion njerëz çdo vit. Përdorimi i cigareve elektronike rrit rrezikun për sëmundje të zemrës dhe çrregullim të mushkërive. Përdorimi i duhanit është përgjegjës për 25% të të gjitha vdekjeve të lidhura me kancer në nivel global.

Të gjitha format e duhanit përmbajnë nikotinë përbërës psikoaktiv shumë të varur. Përdorimi i duhanit është një nga faktorët kryesorë të rrezikut për një numër sëmundjesh kronike, përfshirë kancerin, sëmundjet e mushkërive dhe sëmundjet kardiovaskulare. Pavarësisht këtij realiteti, ai zakonisht përdoret në të gjithë botën, pavarësisht nga një numër vendesh që kanë legjislacion për të kufizuar reklamimin e duhanit, të rregullojnë kush mund të blejë dhe përdor produkte të duhanit, dhe të përcaktojë ku njerëzit mund të pinë duhan

Në nivel global, ekziston një gjasë më e madhe që të rinjtë të pinë duhan, pije dhe të përdorin ilaçe të tjera sesa gratë e reja. Sjelljet e tilla, në përgjithësi, janë pjesë e një plejade të sjelljes së rrezikshme të burrave dhe shoqërohen me një sërë problemesh të tjera, të cilat shpesh shoqërohen me burra të rinj, nga pjesëmarrja në aksidente trafiku deri në përdorimin e dhunës.

Rrjetet Youth Power dhe KBB Mostar kanë arritur në 1952 individë në Facebook dhe 3920 të rinj 14-30 vjeç në Instagram.

Aktiviteti është implementuar në kuadër të projektit Iniciativa e Burrave të Rinj II: “Promovimi i stileve të jetesës së shëndetshme në mes të rinjve në Bosnje dhe Hercegovinë duke Sfiduar Stereotipet Gjinore II”, i mbështetur nga Qeveria Zvicerane, Fondacioni Oak dhe CARE International Ballkan Bosnje dhe Hercegovinë.

#YMI #CareInternational #CARE #ProgramY #SvicarskauBiH #AustrianDe ZhvillimiAgjensia #OakFoundation

Supported by

© Young Men Initiative - All rights reserved - 2023