Gjithçka qëndron tek të rinjtë

14 Shtator, 2020 Lajmet

Me rastin e Ditës Botërore të Rinisë, e cila festohet çdo vit në 12 Gusht, Qendra E8 përdori të gjitha potencialet e saj dhe zotërimin e teknologjive dixhitale duke bërë një shfaqje të veçantë për të festuar këtë festë.

Epoka e re, dixhitale që shënon këtë shekull, jo aq të gjatë, është bërë primare kur bëhet fjalë për situatën aktuale sociale dhe shëndetësore për shkak të pandemisë së virusit koronavirus. Në këtë drejtim, kremtimi i Ditës së Rinisë u shoqërua me distancë fizike, por jo shoqërore.

Çfarë është Dita e Rinisë gjithsesi? Në vende të ndryshme dhe kontekste të ndryshme shoqërore, Ditët e Rinisë janë festuar që nga mesi i shekullit 20 dhe shërbejnë për të shënuar kryengritjet e të rinjve dhe rëndësinë e rinisë si një grup shoqëror. Në 1999, Kombet e Bashkuara krijuan 12 Gushtin si Dita e Rinisë dhe organizata e parë që filloi të festonte Ditën e Rinisë në Serbi ishte Qendra E8, nën parullën “le të shihemi – le të na dëgjojnë”. Çdo Ditë e Rinisë kishte temën e vet, nga dhuna me bazë gjinore te dhuna kibernetike – me fushatën CTRL + S, forume, konferenca dhe veprime publike të klubeve Be a Man në të gjithë Serbinë. Gjatë Ditës së Rinisë, qytetarët e të gjitha moshave patën mundësinë të takojnë vullnetarët e Qendrës E8, të mësojnë ndryshimet midis gjinisë dhe gjinisë, të mësojnë gjëra interesante dhe të rëndësishme për shëndetin seksual dhe riprodhues, si dhe të shprehin mendimet e tyre dhe të bashkohen me përpjekjet e përbashkëta . drejt një shoqërie më të shëndetshme dhe më të sigurt. Ne gjithashtu kujtojmë Javën e Rinisë në Vranjë, fushatën Rinia SUPER dhe të gjitha aktivitetet e tjera gjatë të cilave u përpoqëm të bënim atë që bëjmë më mirë – të edukojmë dhe zbulojmë super fuqitë e heroinës dhe heroit të rinisë.

Gjë që na sjell në momentin e tanishëm dhe mënyrën sesi ne festojmë këtë Ditë të Rinisë – në internet, të ndarë, në rrethana krejtësisht të ndryshme. Përveç sfidave standarde dhe problemeve me të cilat përballen rregullisht të rinjtë – siç janë pasiguria, pasiguria, informacioni i pamjaftueshëm politik, informacioni i pamjaftueshëm për çështjet e shëndetit seksual, riprodhues dhe shëndetësor, këtë vit të gjithë ne përballemi me një sfidë edhe më të madhe – një epidemi vdekjeprurëse e virusit, sociale distanca dhe rreziku për shëndetin fizik dhe mendor. Kjo është një kohë kur një brez i tërë frikësohej për veten e tyre, të dashurit e tyre dhe të ardhmen e tyre më shumë se zakonisht, dhe kështu për rininë e tyre. Maturantet e vogla dhe të mëdha, provimet e pranimit, provimet e makinës, shkollimi në internet dhe mungesa dhe stresi i pafund shënuan këtë vit. Përkundër të gjitha pengesave, të rinjtë arritën të dëgjonin zërin e tyre edhe këtë vit – të mos hidheshin jashtë shtëpive të tyre, të shprehnin pakënaqësi politike dhe të ishin në anën e së vërtetës, në botët e tyre dhe në rrugë. Dhe ata e paguanin atë, me arrestime dhe kokë të thyer, por ata i rezistuan presionit. Kjo është arsyeja pse sot ne po flasim me aktivistë të cilët nuk u ndalën kur e gjithë bota u ndal, dhe me njerëz të cilët kanë vite që luftojnë për hapësira më të mëdha dhe më të gjera të rinisë. Qëndroni me ne dhe zbuloni nëse gjithçka është e lehtë kur jeni i ri dhe cilat janë dobësitë e veçanta të të rinjve. Sepse të rinjtë nuk janë vetëm një moshë, por një kategori e rëndësishme shoqërore.

Shfaqja kishte disa formate të ndryshme: nga disa paraqitje nga terreni me Marko Panajotoviç, i cili kaloi provimin e fundit në Fakultetin e Mjekësisë në Beograd atë ditë dhe shënoi personalisht rininë e tij dhe këtë festë, për të folur për filmin e metrazhit të shkurtër “Ditët e qenve” “me aktorin Nikola Pavlović dhe transmetimin e vetë filmit. Gjatë kësaj bisede, u ngrit tema e pozitës së të rinjve dhe nëse largimi i tyre nga vendi ishte një nevojë më shumë sesa një dëshirë. Drejtuesit dhe redaktorët e emisionit, Tamara Urošević dhe Jana Šarić, gjithashtu patën një panel në të cilin ngritën temën e punës së sektorit të rinisë, Ministrisë dhe ligjit kur bëhet fjalë për të rinjtë me përfaqësues të ndryshëm.

E gjithë shfaqja u drejtua drejtpërdrejt në profilin e Facebook të Qendrës E8, e cila u ruajt në faqen e tyre dhe u regjistrua me mbështetjen e projektit Iniciativa e Burrave te Rinj dhe CARE International.

#YMI #CareInternational #CARE #ProgramY #ProgramE #SvicarskauBiH #AustrianDevelopmentAgency #OakFoundation

Supported by

© Young Men Initiative - All rights reserved - 2023