U MBAJTE KONFERENCA E DHJETE E MAN 2020

1 Gusht, 2020 Lajmet, Lajmet e YMI-të

Konferenca MAN është një ngjarje vjetore e organizuar nga Qendra E8, e cila mbledh së bashku profesorë, shkencëtarë socialë, studiues, por edhe aktivistë për të diskutuar, analizuar dhe përpjekur së bashku për të dekonstruktuar fenomene të ndryshme sociale siç janë mashkulloriteti, pabarazia gjinore, dhuna, marrëdhëniet e pushtetit dhe ekstremizmi i dhunshëm. Konferenca dhe pjesëmarrësit e saj gjithashtu përpiqen të promovojnë barazinë gjinore, shëndetin mendor, seksual dhe riprodhues, stilin e jetës së shëndetshme dhe marrëdhëniet ndërnjerëzore të shëndetshme.

Këtë vit u mbajt jubileu, konferenca e dhjetë e MAN! Me kalimin e viteve, Konferenca MAN është bërë një hapësirë ​​unike për shkëmbimin e përvojave, opinioneve dhe njohurive midis ekspertëve kryesorë në fusha të ndryshme të shkencave shoqërore. Konferenca është një ndërthurje e një qasje akademike dhe aktiviste, e cila lejon folësit, por edhe audiencën të marrin njohuri rreth temave dhe çështjeve të adresuara. Duke siguruar një perspektivë të re dhe duke pritur folës të rëndësishëm dhe aktualë, Konferenca MAN është një platformë për inovacion dhe përparim, dhe si e tillë është e rëndësishme në nivelin kombëtar, rajonal dhe ndërkombëtar.

 Qendra E8 festoi përvjetorin e dhjetë në një mënyrë inovative dhe dixhitale, dhe u përshtat me situatën në të cilën ne të gjithë kemi ndodhur të jemi në vitin 2020. Prandaj, e gjithë Konferenca ishte në internet dhe globale! Në 24 orët intensive ata kishin një përmbajtje të pasur dhe të larmishme:

Hapja e Konferencës, si dhe vetë Konferenca e këtij viti, iu kushtua Marina Blagojević Hugson – mik dhe bashkëpunëtore e Qendrës E8, të cilës ata dëshironin t’I dhuronin Cmimin e Arrijtes Jetesore këtë vit; u mbajt një Konferencë për nder të saj, por edhe një murator i dedikuar i bërë nga The Vila aka TKV në kopshtin e Dorćol Platz, shtëpia e re e Qendrës E8 dhe Teatri Reflektor. Në këtë drejtim, aktorët e Teatrit Reflektues performuan një shfaqje për nder dhe kujtim të Marina në hapje. Menjëherë pas kësaj, kryetari kryesor Jeff Hearn performon me “Cfarë do të thoshte Marina?” duke e lidhur atë me situatën koronavirus në kontekstin e burrave, mashkullorinë dhe politikën e jetës dhe vdekjes.

Në pjesën e parë të Konferencës u mbajt një panel “Maskuliniteti dhe COVID-19”, i moderuar nga Zorana Antonijević, Koordinatore e Programit të Misionit të OSBE-së në Serbi, ndërsa pjesëmarrës ishin Tim Shand, Drejtori i ShandClark Consulting, Stephen Burrell, Profesor në Departamenti i Sociologjisë në Universitetin Durham dhe pjesëmarrësja Sanja Nikolin, këshilltare nga Platforma e Grave.

Pastaj, para prezantimit të librit “Muzeu i Dashurisë së Humbur” nga Gary Barker dhe intervista e bërë me të nga aktori Uroš Novović, Ada, e cila është pjesë e ekipit të Femixet dhe Rock Camp for Girls, pati performancën e saj muzikore.

Gjatë natës, ata organizuan një pjesë të quajtur kulturë popullore, dhe kështu patën intervista me Sajsi MC, Daško Milinović dhe Selena Simić, të cilët përgatitën listat e dëgjimit për të gjithë ne, të disponueshëm në kanalin YouTube të Qendrës E8, me temën e mashkullorisë, barazia gjinore (in) dhe feminizmi. Gjithashtu, si pjesë e programit të natës, ata patën një shfaqje të tetë filmave me metrazh të shkurtër nga autorë vendas dhe të huaj, të gjitha në bashkëpunim me Bašta Fest. Aktori Rastko Vujisić foli me autorët për filmat, por edhe për temat dhe çështjet në to, brenda panelit “Mashkullimi i gjinisë: Një burrë në shiritin e filmit”.

Një inovacion në aspektin e kulturës materiale dhe popullore ishte turneu i udhëzuar përmes ekspozitës virtuale dhe panelit “Boyhood in Jugosllavi” i ideuar nga dy studentë të antropologjisë në Fakultetin e Filozofisë, Ljubica Vlahović dhe Danica Anđelić.

Ne e mirëpritëm mëngjesin me podcastin e mirënjohur “Rinia”, i cili për herë të parë pati intervistën e tij video, kështu që nikoqirët Jana ŠariŠ dhe Tamara Urošević pritën Vojkan Arsić, drejtor Ekzekutiv i Qendrës E8. Ata vazhduan mëngjesin me panelin “Mirëmëngjesi Ballkan” në të cilin bisedojnë me partnerë nga Iniciativa e Burrave te Rinj, dhe më vonë ata gjithashtu bisedojnë me ta në temën “Vitet e punës me të rinjtë” duke parë paksa në rezultatet të arritura dhe ndryshime të iniciuara nga Qendra E8, Iniciativa e Burrave të Rinj dhe CARE International. Në bashkëpunim me ta, Qendra E8 ka vite që zhvillon punëtori në shkolla për të edukuar burra dhe gra të rinj në këto tema, dhe bllokimi dhe pandemia nuk i penguan njohuritë të qëndrojnë të përjetshme, kështu që ata zhvilluan punëtoritë e tyre në internet për tre muaj dhe në Në konferencë ata patën një përfundim të përshtatshëm të seminareve në internet me titull “Krizat janë kalimtare, dija është e përjetshme”.

Në ndërkohë, ata kishin disa folës kryesor: Brian Hellman nga Promundo i cili foli në kuadër të temës “Kujdesi gjatë COVID-19”, Stefan Šparavalo në emër të organizatës Da Se Zna i cili foli në “Dhunën me bazë gjinore në kontekstin e LGBTQ + Komuniteti ”dhe Tamara Urošević si antropologe me temën e saj” Fenomeni i Barbie: ju mund të jeni gjithçka që dëshironi “.

Në kontekstin e temës gjithmonë aktuale dhe të pashmangshme, nëse dhe pse kemi nevojë për feminizëm, ata bënë një intervistë të shkurtër me titull “Pse na duhet fjala F?” me Nikki van der Gaag, një këshilltar i pavarur gjinor. Konferenca MAN ka ndjekur dhe ndjek ngjarje dhe tema aktuale, të cilat janë të lidhura me identitetin gjinor, përfshirë çështjen e mashkullorisë. Në këtë drejtim, panelet “Racizmi dhe ekstremizmi: jeta e kujt është e rëndësishme?” u mbajtën, të moderuar nga Jana Šarić, koordinatore e Qendrës E8, ndërsa pjesëmarrësit ishin Danilo Ćurčić, koordinator programi i A11-Iniciativës për të Drejtat Ekonomike dhe Sociale, Miodrag Sovilj, gazetar dhe pjesëmarrës Olga Pintar, historian, dhe pak para fundit të Konferencës, një panel me titull “Mashkulloriteti në chyron: kush është një burrë?” u moderua nga Tamara Urošević, gazetare dhe koordinatore e programit të Qendrës E8, dhe pjesëmarrës ishin Magda Janjić, redaktor ekzekutiv i portalit Nova.rs, Jovana Gligorijević, ndihmëse redaktore e javës VREME dhe Lazar Čovs, gazetar i pavarur.

Mbyllja e Konferencës u organizua nga Jana Šarić dhe Tamara Urošević, duke përmbledhur përshtypjet dhjetëvjeçare dhe njëzet e katër orë të Konferencës MAN, e cila, si hapja, iu kushtua Marina Blagojević Hugson, dhe u prodhuan materiale video dhe lëshuar gjatë mbylljes për nder të saj.

Edhe pse udhëtimi njëzet e katër orë nëpër botë ishte planifikuar për 29 dhe 30 qershor, saktësisht 7:30 pasdite kur ishte planifikuar hapja e Konferencës, energjia elektrike në Dorćol Platz, si dhe në të gjithë lagjen, shkon jashtë . Pajisjet ndalen dhe ata detyrohen të lëvizin tërë Konferencën brenda 24 orësh, kështu që datat e reja të konferencës janë 30 qershor dhe 1 korrik, nga 7:30 pasdite deri në ora 6:00.

Ideja fillestare, e gjithë mundi dhe përpjekja e Qendrës E8 si dhe të gjithë partnerëve me të cilët kanë punuar me vite, është që nëse burrat janë pjesë e problemit, ata gjithashtu duhet të jenë pjesë e zgjidhjes. Qendra E8 do të donte të falënderonte të gjithë për mbështetjen e tyre dhe luftën e palodhshme dhe të them që do të shohim përsëri vitin tjetër.

Aktiviteti zbatohet nga Qendra E8 në kuadër të projektit të Iniciativa e Burrave Rinj II – Burrat dhe Djemte si partnerë në promovimin e barazisë gjinore dhe parandalimin e ekstremizmit dhe dhunës rinore në Ballkan, mbështetur nga CARE International Ballkan, Bashkëpunimi Austriak për Zhvillim dhe Fondacioni Oak.

Supported by

© Young Men Initiative - All rights reserved - 2023