Një histori e shkurtër e Iniciativës për Burrat e Rinj me John-in

25 Maj, 2020 Lajmet

Për shumë vite, Qendra E8 dhe Teatri Reflektor, si “bashkëpunëtorë” në luftën për një botë dhe shoqëri më të drejtë përmes së cilës lufta kanalizohet përmes artit, marrin mbështetjen e CARE për aktivitetet e tyre dhe kështu veprojnë jo vetëm në Serbi, por edhe në rajon dhe globalisht.

Prandaj, si pjesë e shfaqjes “Mbrëmja nën reflektor” më 6 Maj, duke filluar nga ora 21:00, aktori në shfaqjen “Macho Men” Alek Surtov priti përfaqësuesin e CARE International, John Crownover. Reflektor Teatri shkruan në lidhje me atë si në vijim:

Këtë javë, ne u takuam për herë të parë në Amerikën e largët, sepse i ftuari I aktorit Alek Surtov ishte John Crownover nga organizata CARE, një bashkëpunëtor dhe mik i gjatë i teatrit tonë, si dhe një luftëtar për barazinë gjinore John ndau me ne përvojat e tij nga Serbia, si dhe praktikat e aktivizmit për të cilat aktualisht po punon, dhe foli edhe për projektin “Bonu Burrë “, brenda të cilit u krijua shfaqja jonë “Macho Men”.

Në shfaqjen direkte në Instagram, e cila zgjati rreth një orë, Alek dhe John folën për shfaqjet që u krijuan direkt, por edhe indirekt nga klubi “Bonu Burrë” dhe YMI, si dhe aktivizmi në përgjithësi përmes teatrit dhe kulturës.

Dhuna në rritje gjatë karantinës

Ata gjithashtu ngritën një temë të rëndësishme – dhuna në karantinë. Ata ngritën tema se si dhuna në karantinë dhe në lehoni është rritur, dhe si problemi është se disa viktima janë “bllokuar” me kryesit e dhunës në shtëpitë e tyre. John thekson se ai mendon se ne nuk kemi as një pasqyrë të shkallës së dhunës, sepse rastet nuk raportohen në institucione ose organizata joqeveritare, dhe se ky është një problem tjetër. Duke folur për dhunën, John ndau me Alek në shfaqje fillimet e tij dhe si erdhi në CARE dhe filloi të punojë në këtë temë: ai foli për udhëtimin e tij nëpër projekte në Bosnje dhe Hercegovinë që ai filloi në 1995, si dhe momentin kur ai vendosur për të shkruar programin nga e cila klubi “Bonu Burrë” në të vërtetë ka origjinën, kur ai zbatohet në CARE dhe kështu filloi udhëtimin e tij që kanë të bëjnë me probleme sociale në Ballkan, si maskuliniteti, dhuna barazia gjinore, etj

Ata nuk lanë jashtë temës së shëndetit mendor dhe psiqikës gjatë pandemisë dhe karantinës, kështu që John theksoi se karantina ishte problematike për psiqikën, sepse krijonte pasiguri në nivel global, veçanërisht për shkak të pasigurisë për punën dhe financat. Alek dhe John gjithashtu diskutuan problemet e të rinjve, sa të papërgatitur dhe të parakohshëm ishin në këtë, sepse ata ishin mësuar të kishin lirinë dhe të ishin në gjendje të pinin kafe në një kafene sa herë që dëshironin. Në përgjithësi, ata shprehen fuqimisht se duhet të mbetemi ende pozitivë.

Pavarësisht vazhdimisht duke theksuar se “Macho Men” është loja e tij e preferuar, ai thotë se i pëlqen të mbajë lidhjet me Ballkanin dhe mirëbesim në ne, që atij I mungojnë qebapët.

 Aktiviteti u implementua në kuadër të projektit Iniciativa e Burrave të Rinjë II – Burrat dhe djemtë si partnerë në promovimin e barazisë gjinore dhe parandalimin e ekstremizmit dhe dhunës tek të rinjët në Ballkan, të mbështetur nga CARE International Ballkan, Bashkëpunimi Austriak për Zhvillim dhe Fondacioni Oak.

Supported by

© Young Men Initiative - All rights reserved - 2023