Historia e studentes nga Finlanda që ndihmoi fëmijët e sëmurë me kancer në Prishtinë

30 Shtator, 2019 Lajmet e YMI-të, Rajonale dhe Ndërkombtare

Unë quhem Terese Backlund, dhe jam duke studiuar tezën Master mbi Politikat Sociale në Akademinë Abo në Finlandë.

Unë kam kryer punë praktike në Care for Kosovo Kids në Prishtinë gjatë qershorit të këtij viti. Doja të mbështesja organizatën dhe të bëja diçka për fëmijët që marrin trajtim të kancerit në spital. Së bashku me psikologen që po punon me fëmijët, vendosëm që të filloja një fushatë lodrash. Kam krijuar një fushatë në një faqe në internet ku miqtë, familja dhe të tjerët dhuruan para për 7 javë. Mbledha gjithsej 1,300 euro dhe pastaj bleva lodra, enigma, libra për t’u ngjyrosur, stilolapsa, libra me tregime, lojëra në bord, etj. Këto lodra dhe libra ishin për fëmijë në moshat 1-17 vjeç. Ideja ishte që të kontribuojmë me lodra dhe materiale të tjera që do të qëndrojnë në spital, në mënyrë që fëmijët të mund t’i përdorin ato kur janë atje dhe të qëndrojnë aktivë dhe kreativë gjatë kohës së tyre të trajtimit.

SIT- Qendra për Këshillim, Shërbime Sociale dhe Hulumtime, ku bëra praktikën time të dytë, më ndihmoi për të arrijë qëllimin tim me Fushatën e Lodrave. Falë SIT bëra një intervistë për Zëri dhe kjo më ndihmoi të arrija te qytetarët e Kosovës të cilët gjithashtu mbështetën fushatën. Qeveria kontaktoi zyrën e SIT pas artikullit dhe ata gjithashtu kontribuan në këtë fushatë. Për atë shumë, unë bleva libra me tregime sepse është një mënyrë e mirë që prindërit të kalojnë kohën me fëmijë dhe kjo ndihmon zhvillimin e gjuhës së fëmijëve dhe mbështet rritjen dhe zhvillimin e tyre të përgjithshëm. Kur erdhi koha për të blerë lodrat dhe librat e tregimeve, mora një zbritje nga Vardem Toys Kosova dhe Dyqani i Librarisë Dukagjini falë SIT që informoi dy dyqanet për iniciativën time. Në ditën kur vizitova fëmijët në spital, mbikëqyrësja ime nga Care for Kosovo Kids (CfKK) dhe stafi i SIT u bashkuan me mua. Kjo ishte një mundësi e mirë për të dy organizatat për të përmbushur dhe diskutuar mundësitë për bashkëpunim në të ardhmen.

 Meqenëse SIT po operon me Klubin “Bonu Burrë” në kuadër të projektit “Iniciativa e Burrave të Rinj”, ishte një mundësi e mirë për të krijuar sinergji dhe të kishim një prej anëtarëve me ne ditën kur vizituam spitalin. Për shkak të rrezikut të infeksionit për fëmijët, ne nuk mund t’i ftonim të gjithë të rinjtë dhe të rejat që janë pjesë e projektit, por përmes anëtarit që na u bashkua, ata të gjithë mund të marrin informacione për fëmijët dhe në të ardhmen. Në fakt, anëtarët e Klubit “Bonu Burrë” së bashku me SIT mund të organizojnë ndonjë ngjarje për të mbështetur fëmijët me materiale të tjera ose çfarë do që është e nevojshme. Kjo është një mënyrë e mirë për të krijuar sinergji midis SIT, Care for Kosovo Kids dhe Klubit “Bonu Burrë” dhe të përfshijnë rininë në ndihmën e të tjerëve dhe për të promovuar një mënyrë jetese të shëndetshme. Një nga anëtarët e stafit nga SIT bëri fotografi kur vizituam dhomat e fëmijëve për të dhënë lodrat dhe kjo ishte shumë e dobishme, kështu që unë mund të ndaja fotografi nga kjo ditë me njerëzit që më ndihmuan për të arritur qëllimin tim.

Jam shumë e lumtur për këtë fushatë të suksesshme dhe tejet mirënjohëse për projektin SIT, YMI dhe të gjithë/a ata/ato që më ndihmuan për ta bërë këtë të mundshme. Ishte një përvojë e mirë për mua si studente në një vend tjetër dhe jam mirënjohëse për ndihmën që arrita për qytetarët e Kosovës përmes SIT dhe Zëri.

Autorja: Terese Backlund

#YMI #CareInternational #CARE #ProgramY #ProgramE #SvicarskauBiH #AustrianDevelopmentAgency #OakFoundation

Supported by

© Young Men Initiative - All rights reserved - 2023